Start
 
 
Start
Om oss
Shamanism, vad är en shaman ?
Schamansk healing
Kurser i shamanism, shamanträffar
Kontakt
Artiklar om shamanism och TBKs verksamhet
Referat från shamanska träffar
TBK inleder samarbete med FSS
Shamanismens ursprung, trummans, växters och svampars betydelse
Kursberättelse
Sen sist
Trumresa
Du är här


Skriv till TBK

 

 

 


Om shamankursen i Borås
28–30 september 2001

En förväntansfull skara intresserade hade mött upp vid Roasjö bygdegård på den vackra lands- bygden några mil utanför Borås. Det var både nybörjare och ganska rutinerade utövare från hela södra halvan av Sverige. Eftersom utövarna hade en så varierad bakgrund så blev det frågan om att köra två kurser parallellt, nämligen Grund- kurs och Helandekurs.

Samarbete
Det är andarna som lär mig hur jag ska undervisa, och det är följdaktligen också från dom jag har fått instruktionen att undervisa nybörjare och vana utövare parallellt vid samma kurstillfällen. Jag har fullt förtroende för att andarna vet vad dom gör, och märker förstås att det finns en mängd fördelar med att blanda vana utövare med nybörjare. Bl.a. att dom vana delar med sig av sina erfarenheter till dom nya, och att dom nya med egna ögon får se vad undervisningen syftar till på längre sikt.
Eftersom vi hade mycket att hinna med på kort tid så körde vi igång redan på fredagskvällen. Som vanligt så var det flera deltagare som var mycket förvånade när dom inte efter trettio minuters träning var lika duktiga som jag är efter tio års träning. Tålamod är ofta den första lektionen för nybörjaren.

Gemenskap
Hursomhelst så gick vi under helgen igenom och tränade alla moment som hör till respektive kurs.
När Grundkursen övade ett moment så övade Helandekursen samtidigt ett annat. Ibland gick den ena kursen ut och gjorde övningar i naturen medan den andra kursen jobbade inne.
Vid flera tillfällen så kunde också deltagarna i den ena kursen agera övningsobjekt åt den andra kursen. På så sätt var det också många som kunde passa på att få hjälp med olika problem.
Trots att vi jobbade mycket så fanns det tid för både mat, fika och snack mellan arbetspassen.

Grundkursen
Jag tycker att deltagarna i Grundkursen tillgodo- gjorde sig tillräckligt mycket kunskap för att kunna jobba vidare på egen hand, vilket är nödvändigt om man vill lära sig det här.
Dessutom har dom fått en tillräckligt bred bild av vad shamanism är för något för att kunna avgöra om dom vill fortsätta med det eller inte. Jag hoppas på att få se en del av dom, eller helst allihop, på någon av fortsättningskurserna så småningom.

Helandekursen
Helandekursen var väldigt rolig att jobba med eftersom deltagarna var väldigt vana och duktiga utövare. Några tekniska problem fanns alltså inte utan det var bara att köra på.
En lustig sak i mina ögon var att dom hade lärt sig soulretrieval tidigare, men inte extraktion. När jag lär ut sker det i en annan ordning eftersom jag anser att man kan behöva kunna ta bort sånt som inte ska vara där innan man kan börja stoppa in sånt som ska vara där. Det är ju bra om det finns plats för det som ska dit.
(Kommentar från 131108: Numera ger även jag större möjlighet att ta kurserna i den ordning det passar och känns rätt för kursdeltagaren, d.v.s. man kan ta kursen i Soul Retrieval före Helande- kursen. Men jag tycker fortfarande att det är fiffigt att lära sig BÅDE att ta bort sånt som inte ska vara där och att hämta tillbaks sådant som ska vara där. Men det är mellan deltagaren och deltagarens andar i vilken ordning och i vilken takt man ska ta saker och ting.)

Därför kändes det desto bättre för mig att få "knyta ihop säcken" och komplettera deras kunskaper. Jag tycker att dom som gick helandekursen nu har en ganska bra kunskap, d.v.s. dom kan det mesta av grunderna men behöver nu skaffa sig mer egen praktisk erfarenhet. Det kan visserligen handla om flera års arbete till och kanske några initiationer innan man är en shaman.
Dom fick hur som helst tillfälle att i slutet av kursen praktisera sina kunskaper på några av nybörjarna som passade på tillfället att få hjälp med lite olika saker. Jag kan säga att jag gillade det jag såg, nu finns det några shamanutövare runt Borås som verkligen kan omsätta sina shamanska kunskaper i praktisk handling.Jag hoppas verkligen att dom alla ska fortsätta på den helande vägen och att vi får tillfälle att ses igen vid något tillfälle.

Gott om tid
Som jag har sagt så var alla jätteduktiga. Några hade förstås superflyt och verkade ha "hittat hem". Jag är den förste att gratulera dessa och jag gläds med dem.
Men även den som kanske upplevt sig jobba i uppförsbacke kan känna förtröstan, man har tiden på sin sida. Det är med den här träningen precis som med allt annat man kan lära sig: Det går olika fort och olika lätt för olika människor. Och det är absolut ingen brådska.

Positivt
De flesta blir mer eller mindre omskakade under en sån här kurs. Det är naturligt och beror på en del olika saker som mer eller mindre hör till shamansk undervisning:
Dels får man helande arbeten utförda av andra kursdeltagare, arbeten som kan ha en ganska djupgående effekt, dels händer det väldigt mycket med en överhuvudtaget under resor och andra övningar. T.ex. spontana helanden eller lektioner från andevärlden och liknande.
Allt detta är förstås positivt men kan ibland vara jobbigt för stunden. Det är oftast bra att åka hem och vila sig ett tag från det andliga och ge sig tid att smälta allting ordentligt innan man jobbar vidare.

Insikt
För mig personligen kändes det bra att verkligen få visa och förklara vad jag menar med shaman- ism, något som är ganska svårt eller omöjligt att förmedla på annat sätt.
Självklart önskar jag att alla på en sån här kurs ska "hitta hem" och tycka att shamanism är världens grej, eftersom jag själv tycker det. I verkligheten är det ju inte så.
Alla som går en kurs fortsätter inte sedan. Några kanske t.o.m. kommer till insikt om att shamanism inte alls är deras grej. Och det är ju egentligen också bra.

Arrangemanget
Själva arrangemanget var av enklast tänkbara slag: Deltagarna hade med sig egen mat och sov på golvet i hembygdsgården.
Detta fungerade utmärkt tycker jag, och jag har inte hört att någon tyckte annorlunda. Dessutom håller det ju kostnaden nere för deltagarna. Ett stort tack alltså till den lokale arrangören.

www.shamanism.se


   

Stort tack
och lycka till i framtiden önskar jag alla deltagare på shamankurserna i Borås i september.
Hör gärna av er om ni vill eller behöver.