Start
 
 
Start
Om oss
Shamanism, vad är en shaman ?
Schamansk healing
Kurser i shamanism, shamanträffar
Kontakt
Artiklar om shamanism och TBKs verksamhet
Referat från shamanska träffar
TBK inleder samarbete med FSS
Shamanismens ursprung, trummans, växters och svampars betydelse
Kursberättelse
Du är här
 
Trumresa
 
Boråskurs


Skriv till TBK

 

 

 


Hänt sen sist

Skrivet 2002-03-11
Sist jag skrev något var före jul, så jag tänkte att jag skulle lämna en liten lägesrapport för den som eventuellt kan vara intresserad.

VerksamhetenSom vanligt har det varit en strid ström av klienter som hört av sig för att få jobb gjorda i alla möjliga olika syften. Inte bara människor, utan även en del djurägare har hört av sig för sina djurs räkning. Det har varit mycket intressant att få jobba med alla olika problem och t.o.m. olika sorters varelser.
Ofta har resultatet av behandlingarna upplevts som verkningsfullt av klienten, ibland t.o.m. som mycket kraftfullt. Tyvärr uppnås dock inte önskat resultat i 100% av fallen, vilket man kanske inte heller kan begära, och att påstå något annat vore att lova för mycket.
Jag får inte heller alltid reda på behandlings- resultatet, så i en del av fallen har jag ingen möjlighet att bedöma effekten av den givna behandlingen.

Större delen av de hjälpsökande hör av sig efter rekommendationer från någon person som tidigare anlitat mina tjänster. Detta upplever jag som en positiv kritik av det jag gör.
Jag vill härmed passa på att tacka alla er som visat mig det stora förtroendet att anlita mig och/eller rekommendera mina tjänster till någon annan.

Vinterkursen
Kursen som skulle ha gått av stapeln här i Bergslagen 8–10 mars blev inställd p.g.a. att för få av de intresserade hade betalat in sin anmälningsavgift i tid.
När så är fallet vågar jag inte köra kursen eftersom jag riskerar att alltför få deltagare verkligen dyker upp, och att jag själv får stå där med lokalkostnader och ett omfattande förbered- elsearbete helt i onödan.
Det här var förstås en besvikelse för dom som verkligen betalat in sin anmälningsavgift (som dom naturligtvis fick tillbaka), och jag kan inte annat än beklaga.

Nästa chans (när detta skrevs 3 november 2002) blir i trakten av Uppsala 23–25 augusti 2002, så jag önskar alla intresserade välkomna då i stället. Det vore framför allt roligt för mig att få se en del av mina gamla elever gå vidare på någon av fortsättningskurserna. Intresse för kurser har även uttryckts från Stockholm och Helsingborg, men inget är bestämt ännu.

Kurserna och verksamheten
Huvuddelen av min verksamhet är inte kurserna utan det helande arbetet. Jag ser kurserna som ett komplement och en sevice till de som är intresserade av att lära sig. Det jag lär ut på kur- serna baserar sig på de konkreta erfarenheter jag får i den egentliga, praktiska verksamheten med olika klienter och även i mitt arbete med mig själv och mitt eget liv.
Jag vill inte ha kurser för kursernas egen skull. Och om jag har kurser för ofta så inkräktar det för mycket på min dagliga verksamhet, och då får jag till sist inget att ha kurser om.

Ibland hör det av sig folk som är heltända och vill gå kurs på en gång och kan absolut inte vänta till nästa tillfälle. Tyvärr kan jag inte utan vidare tillmötesgå sådana önskemål, eftersom min erfarenhet säger mig att nutidsmänniskans brinnande intresse ofta är väldigt flyktigt: Ena veckan vill man absolut bli shaman och nästa vecka vill man bli något annat i stället.
Fast man får ju gärna höra av sig med önskemål, för om jag har tillräckligt många intresserade så försöker jag förstås arrangera något.

Ett råd
Till sist vill jag upprepa det som jag ofta brukar säga: Innan man går en kurs så kan man ställa sig frågan om man vill bli en shaman eller om man behöver anlita en shaman, eller kanske både och.
Det ena behöver förstås inte utesluta det andra, tvärtom är det sedan tusentals år en vanlig väg att gå, att först bli hjälpt och sedan gå vidare och själv lära sig hjälpa andra.
Hur som helst tycker jag att man ska ställa sig själv den frågan så att man själv är klar över vad det är man vill eller behöver. I vår kultur ser vi ju inom alla områden exempel på människor som utbildar sig till att hjälpa andra när dom kanske i själva verket i första hand själva skulle behöva hjälp.

www.shamanism.se