Start
 
 
Start
Du är här
Schamanism, vad är en schaman?
Schamansk healing
Kurser i schamanism, schamanträffar
Kontakt
Artiklar om shamanism och TBKs verksamhetSkriv till TBK

 

 

 Vilka är vi och hur jobbar vi?

T
jugosex år med schamanismen
Jag heter Staffan, är femtiofem år och har utövat schamanism i tjugosex år. Jag är verksam i Sverige och började utöva och lära mig schamanism 1991. Och på den vägen är det. 1996, efter fem års studier och praktiserande började jag ta emot klienter och undervisa. Först i liten skala, sen mer och mer allt eftersom min erfarenhet och kunskap växt.
Den schamanism jag utövar är kulturöverskridande klassisk schamanism. D.v.s. en form av schamanism som fokuserar på det som är kärnan eller det universella inom schamanismen, snarare än schamanism som ett kulturellt uttryck eller ett medel för personlig utveckling.
Den formen av schamanism har inget fokus på etnisk eller kulturell tillhörighet, vilket visat sig göra den lämplig även för kulturer eller urbefolkningar som vill återskapa en förlorad schamansk tradition.
Ända från första stund har det varit den helande vägen som gällt för mig.Jag och mina andar
Varför kallar jag då den här sidan för ”om oss” när jag skriver om mig själv?
Jo, därför att till min hjälp har jag en hel uppsjö av hjälpandar. Det rör sig om djurandar, växtandar, förfädersandar och annat. Dessa andar har jag tillägnat mig eller fått till skänks eller låns under årens lopp.

 

 

    Min Elev och samarbetspartner

                            Jag har en Elev och samarbetspartner  med 15 års erfarenhet av shamanism och shamanskt helande: Rebecca Lindahl.  Hon hjälper mig med en del av det Helandearbete (klienter och hjälpsökande)  som jag annars inte skulle hinna med .  Hon gör det  med den äran.    Och det känns tryggt  och bra för mig att kunna lämna vidare en del av det arbete jag inte hinner. Med 100% förtroende.

'

 


En del av mitt arbete genom åren har gått ut på att skaffa dom hjälpandar jag behöver för att kunna utföra det jag ska. Alla ”mina” andar har sina egna speciella funktioner och uppgifter. Vissa är väldigt specialiserade inom ett enda område medan andra är mer eller mindre ”allround”.
Jag är alltså inte ensam i det här arbetet utan det är i allra högsta grad ett lagarbete. Ja, egentligen är andarna mer viktiga för arbetets utförande än vad jag är eftersom jag inte jobbar med min egen kraft och kunskap utan till största delen förlitar mig på deras kraft och kompetens. Vilka tekniker använder jag mig av? Den schamanska resan, även lite slarvigt kallat trumresor, är den absolut viktigaste basteknik som jag använder mig av.
Andra vanliga tekniker som jag använder mig av vid behov är bl.a: utesittning (vision quest), extraktion, soul retrieval (själsåtervinning), kraft- djurshämtning (power animal retrieval), sejd, dans, sång, andekanot och liknande. Kort sagt alla de vanliga schamanska teknikerna som är en del av det man brukar kalla schamansk healing.

 Min läroväg
Mina viktigaste lärare i schamanism finns i ande- världen där jag också fått den mesta och viktigaste undervisningen. Men samarbete och kunskapsutbyte med personer i den här verkligheten har och har haft mycket stor betydelse.
Det handlar dels om samarbete med utövare med lika stor eller mindre erfarenhet av schamanism än jag själv, men naturligtvis har det varit och är fortfarande mycket viktigt för mig att lära av personer med mycket större erfarenhet och kunskap om schamanism än jag själv.
Jag har och har haft förmånen att lära av personer, med gedigen erfarenhet, som jag respekterar som schamaner och människor och som utför ett imponerande schamanskt arbete i den praktiska verkligheten.

De första fem åren ägnade jag mig mest åt att skaffa kunskap och att träna på det jag lärt. Efter dessa inledande lärlingsår genomgick jag en initiation och började efter detta sakta och försiktigt att ta emot klienter och även i någon mån att undervisa.
Gradvis fortsatte denna verksamhet att öka, från en väldigt liten omfattning i början till att bli större och större för varje år. Efter att ha gått igenom ytterligare en initiation några år senare så var tiden mogen att gå ut offentligt med min verksamhet.

Schamanismen i mitt liv
Helande i första hand och undervisning i andra hand är alltså mina huvudinriktningar, men utöver det så måste jag hela tiden sköta mitt personliga schamanska arbete och min egen förkovran. Det dyker ofta upp saker som är antingen relaterade till min verksamhet eller till mitt personliga liv som kräver schamanskt arbete. Arbetet går hela tiden vidare. För mig personligen så har mötet med schamanismen betytt oerhört mycket, ja man kan säga att det har gjort hela skillnaden. Skillnaden mellan ett bra eller ett dåligt liv.
Och det är så jag ser på det schamanska arbetet: Det syftar till ett bra liv här och nu i den här verkligheten.

www.shamanism.se

   


En bön om hjälp

Jag är svårt sjuk och

Jag behöver hjälp för att kunna fortsätta utföra min Livsuppgift.Nyheter

Nu finns en nyhetssida med korta snabba, uppdaterade nyheter och småprat.

Fortsätt hålla koll på startsidan för större uppdateingar.

 

Läs mer om min Livsuppgift och hur du kan hjälpa

Saknas något?
Tycker du att någon relevant information saknas? Eller är det något mer du undrar över?
Välkommen att skriva och fråga.

Gilla TBK på Facebook